Hopp til innhold

Bli med på elbilrally opp Trollstigen!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbilen plasseres i naturskjønne omgivelser i Møre og Romsdal neste helg. Elbilrallyet blir historisk – det første i sitt slag opp den 78 år gamle Trollstigen – og du kan selvsagt delta.

Lørdag 21. juni arrangeres det vi kan kalle en elektrisk mobilitetsdag», eller rett og slett en elbilfestival, i samarbeid mellom Møre og Romsdal fylkeskommune, Norsk Elbilforening og et knippe viktige bidragsytere. Elbilkolonnen får start og registrering ved Trollstigen camping, mens Åndalsnes er et naturlig utgangspunkt for dagen. 

– Fylket vil markere at det er behov for ladeinfrastruktur og store muligheter for elbil i regionen, og benytter denne dagen som en mulighet til å teste behov. Det er dessuten et mål å samt fremme lokalt reiseliv og handel, og stimulere private initiativ, sier Elbilforeningens markedssjef Rune Hole.

Ett av utgangspunktene for tilreisende, er Hotel Aak på Åndalsnes. Her vil det være lademulighet for 15 elbiler – og passende nok er 15 dobbeltrom stilt til disposisjon.

– Det er også etablert mange nye ladepunkt i Åndalsnes forøvrig, og distriktet elbilfestivalen arrangeres i. Ved kolonnens start på Trollstigen camping blir det eksempelvis tilgang til 12 normalladepunkt, sier Hole.

Hurtigladeoperatøren Grønn Kontakt stiller også med en mobil semihurtiglader (22 kW). Denne startes opp på Øran i Åndalsnes klokken 08.00 på lørdagen, og vil være operativ frem til 09.30. Så kjøres den til Valldal, nærmere bestemt Muritunet. 

Rally for alle elbilister

Elbilrallyet går opp Trollstigen, og videre til Valldal og Norddal (se kart). Distansen er omtrent 67 kilometer, i svært vakre omgivelser. I Trollstigen har konger og keisere kjørt sine ekvipasjer siden veien sto ferdig i 1936, og nå kommer elbilene for fullt:

blogg-20140613-kart 800

– Hva slags elbil du vil delta med, er opp til deg selv. Dette er en elbilfestival. Derfor skal den være mest mulig inkluderende, sier Hole.

Ved start på Trollstigen camping skal deltagerne etter planen få utlevert et skjema hvor det oppfordres til å notere energinivå. Så blir det en «mellomtid» ved Trollstigen besøkssenter på toppen, for å lese av forbruket, før en sluttavlesning i Norddal.

– Konkurransen baserer seg på en «gentlemans agreement», og vi satser på at deltakerne er ærlige, sier Hole.

Utfordringen er altså å komme seg fra Åndalsnes, opp Trollstigen og ned til Valldal. Så er det en liten svipp ut til ferjeleiet på Linge, før overfarten til Eidsdal. Derfra til Norddal er det cirka fire kilometer. 

– Det er klart det kan bli noen utfordringer med lading hvis det blir veldig mange elbiler i kolonnen. Det er begrenset hvor mange biler som kan få påfyll av betydning på et par timer. I denne sammenheng må vi understreke at det er den enkeltes ansvar å komme seg til og fra Åndalsnes, sier Hole.

Årsaken er at det ikke er noe stort støtteapparat rundt arrangementet. Derfor er det viktig at de som kommer litt mer langveisfra er klar over at deltagelsen i kolonnen skjer på eget ansvar. Men:

– Falck redning er veldig med på prosjektet, og kan hjelpe deltakere som eventuelt skulle få problemer med rekkevidden. Vi er veldig glade for at de stiller opp helhjertet – og med bergingsbil – under arrangementet, sier Hole.

Andre viktige støttespillere under elbilfestivalen er AVIS, Peugeot og Grønn Kontakt.

Dette skjer i Norddal

Ferjeoverfarten over Norddalsfjorden (bildet under) blir gratis for deltagerne. Regningen dekkes i stor grad av fylkeskommunen. Ferja vil gå i to omganger (se program for elbilfestivalen under), slik at ikke alle i kolonnen skal være på samme ferje. 

blogg-20140613-eidsdal linge 800

Vel fremme i Norddal er det en rekke større og mindre arrangement på programmet, i forbindelse med Midtsommerdagar (20.-22. juni).

Elbilforeningens Petter Haugneland vil snakke om elsykkelprosjektet jobbsykkelen.no, som vi har i samarbeid med Syklistenes landsforening, mens nevnte Hole vil gjøre sitt beste for å knuse noen myter om elbil. En representant fra Grønn Kontakt skal på sin side drive «voksenopplæring om lading». Alt dette skjer i forbindelse med Grøn Bygd-opplegget i Melchiorgården.

– Noe av poenget er å finne ut litt mer om hva som engasjerer folk når det gjelder elbil, sier Hole.

I forbindelse med oppholdet i Norddal kan det kommuniseres individuelle ladebehov før tilbaketuren til Åndalsnes, i Valldal, og det er viktig at dette skjer så tidlig som mulig. Årsaken er at laderen må være betjent, og at den ikke kan stå der hele kvelden. Med «bestilling» blir det også enklere å fordele ladetid for dem som virkelig trenger det.

– Men det er sikkert også noen som ønsker å bli i Norddal, der programmet fortsetter utover kvelden, eller reise videre til Geiranger, sier Hole.

Kjøreplan for elbilfestivalen

09.30: Registrering av deltagere ved Trollstigen camping

10.00: Avgang for elbilkolonnen

10.30: Stopp på Trollstigen besøkssenter (bildet under)

11.15: Ankomst Valldal

11.40 og 12.00: Avgang ferje, Linge

12.00 og 12.30: Hhv. første og andre kolonne til Norddal

13.00: Grøn Bygd-arrangement i Melchiorgården

13.30: Prøvekjøring av elbiler, elsykler og elscootere

16.00: Avgang retning Åndalsnes (bør fordeles i puljer av hensyn til lading i Valldal)

blogg-20140613-trollstigsenteret 800