Hopp til innhold

Bergen åpner verdens største ladestasjon

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens største universelle ladestasjon for elbil åpner i dag i Bergen sentrum.

– Her sender Bergen et tydelig signal om at de forventer og ønsker flere ladbare biler i byen, sier fagsjef Snorre Sletvold i Norsk elbilforening.

Fra i dag kan bergenserne lade elbilen sin på verdens største universelle hurtigladestasjon på Danmarks plass.

– Målet er at dette skal bli et fyrtårn for miljøet, sier Lars Ove Kvalbein i Bergen kommune til Bergens Tidende.

Lokalt spleiselag

Ladestasjonen er et spleiselag mellom Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune og kraftleverandøren BKK. Ladestasjonen har også fått støtte fra Enova (tidligere Transnova).

– Vi elbilister vil berømme dette lokale samarbeidet. Nå blir det nesten like enkelt å fylle strøm som bensin i Bergen, sier Martin Hagen, leder i Hordaland elbilforening.

Alle typer elbiler

I første fase er det seks hurtigladere med CHAdeMO-kontakt for blant annet Nissan LEAF og Peugeot Partner. Fire hurtigladere med CCS-kontakt for blant annet Volkswagen e-Golf og BMW i3. I tillegg kan Tesla Model S og Renault ZOE lade på fire semihurtigladere med Type 2-kontakt. Ved behov kan ladestasjonen oppgraderes til 21 ladepunkter i neste fase.

– Flere ladepunkter på hver ladestasjon er svært viktig for å sikre stabilitet og forutsigbarhet. Man begrenser også ladekø som har begynt å bli et fenomen når stadig flere bytter til elbil, sier Sletvold.

Bergen og Hordaland er blant de med høyest vekst i antall elbiler. På nyåret kjører 6.524 ladbare biler i Hordaland og 3.847 av disse er i Bergen. De aller fleste av disse er private personbiler.

– Med den nye hurtigladestasjon kan også kommunens egne biler og andre næringsbiler som taxi og varebil byttes til elbil, mener Snorre Sletvold.

Pris per minutt

BKK som eier og driver ladestasjonen har lagt seg på en prisstruktur som de andre større hurtigladeoperatørene. Det koster 2,50 per minutt for hurtigladerne og 1 krone per minutt for semihurtigladerne. I tillegg kommer 10 kroner i oppstart. Tilgang og betaling gjør du gjennom den nye mobilappen «Bilkraft» som er tilgjengelig i App Store og Google Play.

– BKK legger seg prismessig på linje med de store hurtigladeoperatørene. Minuttprising er bedre enn pris per lading. Da lader ikke folk mer enn nødvendig og man begrenser kø, sier Snorre Sletvold.

Se video under med oversikt over alle lademulighetene for elbiler og ladebare hybrider på Danmarks plass i Bergen.