Åtte elbiler på første tur til Danmark
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare mikroskopisk snev av rekkeviddeangst, og mye god stemning underveis. Denne rapporten fra initiativtaker Geir Rognlien Elgvin inneholder det meste.
REISEBREV: Helgens tur, i regi av Oslo og Akershus elbilforening, gikk fra Langesund i Telemark til Hirtshals i Nord-Jylland fredagen med passasjerskipet Stavangerfjord. Skipet var nytt i 2014, og maskineriet går på LNG, som er et mer miljøvennlig drivstoff enn tradisjonelt.
Fire Tesla Model S, to Nissan Leaf, en Mitsubishi i-MiEv og en Volkswagen e-Golf utgjorde den elektriske bilparken på turen. Sommeren 2015 blir det mange elbilister som tar en av fergene sydover og får en fin opplevelse av å kjøre rundt i et av verdens mest tilrettelagte elbil-land.
Vi kan allerede fastslå at Danmark er et fint land for elbilturisme.
Målet er å gjennomføre en slik elbiltur hvert år, og å få med flere samarbeidspartnere. Årets åtte elbiler var en hyggelig start, og det var i tillegg til hyggelig prat om alskens temaer, høyt faglig nivå med egenopplevde tips og råd slik at elbilopplevelsen blir enda bedre.
Restaurant og solcellepanel
Ved ankomst Hirtshals kjørte alle de 20 kilometerne til Hjørring, som var helgens sosiale knutepunkt. Kommer du fra Norge, er Hjørring et sted med god ladeinfrastruktur for alle de forskjellige elbiltypene vi har i Norge.
Her er også første mulighet hos den viktigste ladeaktøren for hurtiglading i Danmark , nemlig Clever (mer om bestilling kan du lese nederst i saken). Hotellet vi hadde valgt var Hotell Phønix og ligger midt i Hjørring. Vi valgte hotellet på grunn av pris, og at de hadde en saktelader tilgjengelig. I tillegg var prisen sympatisk, og frokost var inkludert til kroner DKK850 for dobbeltrom.
Vi startet fredag kveld med middag på et lokalt mikrobryggeri som heter Bryghuset Vendia. I januar er det absolutt lavsesong i Nord-Jylland, så da vi ankom klokken 21, var vi de eneste gjestene. Maten var glimrende og ølet langt innafor.
Prismessig lå hovedrettene på mellom 150 og 220 kroner. Da alle er opptatt av energiløsninger, hadde vi invitert en ekspert fra danske “Sol og Energi” til å snakke om hvordan man kan bygge opp en solcellekraftverk til hjemmebruk.
Vi fikk se siste skrik av solcellepaneler som selskapet importerer fra verdens største solcellepanelfabrikk i Taiwan.
Samkjøring til Graceland
Lørdagen ble innholdsrik. Vi startet med frokost og litt koordinering av lading, og siden vi var mange som ikke kjente hverandre fra før, samkjørte vi i bilene. Første stopp var Graceland Randers.
Nå er ikke dette en restaurantanmeldelse, men vi vil gå langt vår anbefaling når det kommer til dette stedet.
Historien til stedet er ikke at en Elvis-entusiast har brukt Graceland-navnet til et halvbra konsept for å trekke venner av Kongen for å spise på en veikro.
Dansken som står bak stedet har samlet på effekter gjennom hele livet, og jobbet tidligere som selger av boremaskiner for Bosch. Da han ble 32 år, fikk han et kall om å dedikere livet sitt til nettopp Elvis.
Elvis og Tesla-lading
Han tok da med seg en venn som er arkitekt, en tommestokk og et kamera, og dro til Presleys kjente og ikoniske hus og målte opp over flere dager. I 2012 sto huset klart i et veikryss i Randers.
Huset er altså en tro kopi, og rommer i dag en amerikansk Elvis-diner, Elvis-museum, en stor butikk og ikke minst lokaliteter til å kjøre større fester.
I 2014 åpnet det en Tesla superlader med plass til åtte biler inn mot Graceland. Vi spiste lunsj på stedet som like gjerne kunne vært tatt ut av en roadtrip i USA, og maten var god.
Vi ventet litt lenge på maten, men vi gir allikevel hele opplevelsen terningkast seks. Vi vil spesielt trekke frem at når man nærmer seg porten til Graceland, så kommer det god lyd ut fra flere titalls Bose-høyttalere som er spredt utover plenen på hele området. Du som leser dette, lurer kanskje på hvilken artists musikk som ble spilt, men det kan du kanskje klarer å gjette deg til.
Besøk hos elbilhelter
I 14-tiden dro vi til et annet spesielt hus, nemlig det egentegnede huset til elbilentusiaste Hjalte og Nina Tin i Mørke i Molboland, omlag 25 kilometer syd for Randers.
De har kjørt jorden rundt i en elektrifisert Nissan Qashqai i 2012. Bilen er bygd opp med en batteripakke som gir en mer eller mindre konstant rekkevidde på 200 km. Bilen er i daglig bruk, og har en haug med klistremerker fra alle steder den har gledet omgivelsene, inkludert Rally Monte Carlo.
Tin fortalte mange gode historier, blant annet om allverdens ladeproblemer på tundraen i Russland, utfordringer med spenning i USA, og at rundturen rundt kloden startet med to like biler, men den andre kom bare til Moskva. Tin forklarte litt om det går sakte fremover med elbilen i Danmark, men at det foreløpig bare selges langt under en brøkdel av hva det gjøres i Norge.
Incentivene er omtrent de samme, med unntak av danskene betaler full moms på elbil. Ladeinfrastrukturmessig er det lettere å dekke hele landet enn i Norge, og her har det vært gode løsninger for hele Danmark med hurtiglading i alle landets områder, foreløpig med noen unntak på landets øyer.
Tin har i tillegg til å reise jorden rundt i elbil, vært på mange interessante reiser som ikke akkurat er charter-reisemål, og alle turene er dekket i bokform i etterkant.
Elektrisk stemning
Vi dro så oppover Danmark, og vi hadde lite rekkeviddeangst, med unntak av at E-golfen vi hadde med var nede på 4 prosent før reservetank ved en hurtiglading. Lørdag kveld hadde vi en hyggelig middag på restauranten “Brasserie V” i Hjørring, som ligger vis-a-vis Hotell Phønix.
Der var det separatrom med god elbilstemning. Maten var også der veldig bra, og mindre avansert enn kvelden før. Stemningen var da så god at vi faktisk kan si at den var elektrisk. Det ble en tidlig kveld, da fergen fra Hirtshals hadde innsjekk senest klokken 08.30. Det tok et kvarter å kjøre fra Hjørring til Hirtshals, og alle traff riktig fergekai på første forsøk. I fergen fikk vi plass i fine restauranten som ligger i baugen på passasjeskipet.
I og med at de fleste biler som har oppgitt rekkevidde på inntil 200 km faktisk kan få dette på danske veier, var det et ønske fra flere at man kan bruke ventetiden på fergekaien til å hurtiglade. De fleste ferjeselskapene har tilrettelagt for litt venting før man kan kjøre om bord i fergen, og det kan være bra hvis man kan starte i den andre enden av fergeturen med fulladet batteri, da man som oftest er rimelig uthvilt etter en fergetur, og ønsker å komme et stykke på vei, enten på vei til Danmark, eller på vei hjem.
Dette dreier seg altså om ferjekaiene i Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik, Sandefjord, Langesund og Oslo. Tilsvarende ønske er å oppnå det samme i Strømstad, København, Kiel, Fredrikshavn og Hirtshals.
Tusen takk til alle som ble med på turen, og også en spesielt stor takk til foredragsholderne i Hjørring og Mørke.
TIPS: Slik ordner du lading
- Clevers forhåndbetalte ladekort som er den beste løsningen. Gå inn på www.clever.dk og bestill et fysisk kort som blir sendt hjem i posten. Betal i nettbutikken for det forbruk man estimerer for turen.
- Den rimeligste ladeløsningen koster 500 kroner, og kan fylles på underveis, dersom man registrerer seg med en egen konto på nett hos Clever. Det tar omlag tre minutter å registrere seg, og det er logisk å navigere seg gjennom siden. Clever beregner fem dager fra man bestiller, til man har mottatt det fysiske kortet i posten i Norge.
- Man kan også raskt og enkelt gå inn på nettsiden og se hvor mye forbruk man har igjen på kortet, før man må fylle på mer. Clever har en viktig app som i tillegg til å fortelle hvor man kan lade i Danmark, og med hvilke ladekoblinger som er på de forskjellige laderne, gir realtidsinformasjon om en lader fungerer eller ei.
- Fire dager før vår elbiltur, var en av laderne ute av drift i en dag, og ble markert med rød i Danmarkskartet som viser alle laderne. Dagen etter var alle Clevers ladere markert med grønt.
TIPS: Sommerens rutetilbud fra Norge som kan passe til elbilturisme
- Stena Line: Oslo-Fredrikshavn
- DFDS Seaways: Oslo-København
- Color Line: Oslo-Kiel, Larvik-Hirtshals, Kristiansand-Hirtshals og Sandefjord-Strømstad.
- Fjordline: Stavanger/Bergen/Kristiansand/Langesund-Hirtshals og Sandefjord-Strømstad.