Hopp til innhold

En gammel klassiker har blitt elektrisk

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du sett den i Oslo sentrum? Den gamle 2CVen som parkerer på ladestasjonene fordi den har blitt til 2EL. Elektrifisert av en entusiast. Hvordan fikk han det til?

Øyvind Holst er en av de mange som har snust rundt etter elbil, men ikke funnet en som han synes er fin og praktisk nok. Etter litt frustrasjoner over utvalget, fikk han det for seg at det vil være et stort pluss å ta en gammel, klassisk bil og gjøre den elektrisk. Det er nå en gang en spesiell sjarm med gamle biler. Og Øyvind mener at 2CVen er en helt spesiell bil:

– Ingenting ligner på 2CV i design, fjæringssystem og kjøreegenskaper. Den er helt unik, og derfor vil jeg bevare den. Siden jeg også ønska meg så sterkt en elbil, var løsningen å elektrifisere en gammel 2CV. Ikke fordi at jeg var så mye miljømann, men mer for å stimulere den tekniske nysgjerrigheten min. Imidlertid har også konverteringen til elektrisk bil gjort noe med miljøinteressen!

Øyvind HolstVar du ikke redd for at dette skulle være umulig å få til?

– Jeg sjekka litt på diskusjonsfora, og fikk vel i grunn bare rådet om at dette blir vanskelig å få til – om ikke umulig. Det reduserte ikke iveren min. Som TV-mann veit jeg at en urimelig byråkratisk behandling i disse miljøtider, ville være perfekt for TV. Det kunne også være et kick for meg. Mislyktes jeg fullstendig, kunne jeg dessuten alltids selge den til Sverige hvor de har en egen ombyggingskomité.

Så hvordan ble du mottatt av Statens vegvesen?

– Jeg forsøkte meg først på Risløkka i Oslo hvor de bare hadde standardsvaret om at ombygginger må godkjennes av fabrikant eller sjekkes av et uavhengig laboratorium. Da forsto jeg at jeg måtte til Drammen som er mer vant til ombygde kjøretøy.

– I Drammen var det umiddelbart en positiv reaksjon: «Dette virker interessant, men må tas opp i et møte på Trafikkstasjonen». Jeg sendte da over beskrivelse av ombyggingsplanene med detaljer om motortype og størrelse, batteritype og vekt, spenning og hvorfor de forskjellige komponentene var valgt. Siden 2CV er en enkel bil var det få komponenter som ville bli berørt.

– Det tok ei ukes tid, og så fikk jeg en epost hvor de ikke så noen problemer med å gjøre dette, men de ga meg en anbefaling om å holde spenningen under 75V (lavspenningsdirektivet). Dessuten at jeg var nødt til å få et autorisert verksted med tilstrekkelig kompetanse på elbil til å sjekke koblinger, kabler m.m. og gå god for dette.

2ELHele ombyggingsprosessen tok litt tid, sånn drøyt ett år?

– Ja, klart jeg brukte mye tid på dette. Det var gøy å holde på med ombyggingen. Så ble det litt fram og tilbake med noen av endringene. Statens vegvesen er særlig opptatt av vekt og vektfordeling. Så jeg måtte gjøre noen endringer på batteriplasseringen for at de skulle være fornøyde. Men da ble også jeg sjøl mer fornøyd fordi 2EL ble igjen bedre å kjøre. Til slutt ble det tatt noen bilder, så skulle det være et møte med sjefen som deretter måtte ta saken min høyere opp i systemet. Etter at vektdistribusjonen var løst, så var det bare greit.

Hva lærte du av dette?

– Til tross for at mange uttrykte skepsis til at jeg skulle klare å få godkjenning, har jeg vist at konvertering til elbil er mulig og kan være helt lovlig. Ingenting i forskriftene tilsier noe annet.

– I prossen ble jeg overraska over at ingen stilte detaljspørsmål til batterisikkerheten, f.eks. hvordan overlading forhindres. Heldigvis er jeg selv en ombygger som har stilt spørsmålene selv, brukt diskusjonsfora for å få råd / kritikk, søkt etter kontroll og blitt trygg på at dette er bra nok.

Men det er ikke like lett for alle å konvertere til el?

– Jeg forsto fort hva som gjorde dette mulig for meg uten å måtte bruke store økonomiske ressurser. Først og fremst fordi 2CV er en gammel bil, og det er direktivene fra den gang den var ny, som skal oppfylles ved ombygging. Lite kollisjonsputer og sikkerhetssystemer som påvirkes. Som de sa på Trafikkstasjonen: «Det var et lurt valg av bil».

2EL– Ved bruk av spenninger under 75V faller ombyggingen innunder lavspenningsdirektivet som ikke er så strengt. Egentlig uheldig da lavere spenninger gir høyere strømstyrker. De fleste vil ønske seg vesentlig høyere spenning enn det jeg måtte innordne meg for 2EL.

– For komponentene forlangte de bare CE-merking. Motoren måtte ha en dokumentasjon på den elektromagnetiske strålingen.

Er det mulig å tenke seg en fornuftigere måte å gjøre dette på?

– Jeg undrer meg virkelig over at Statens vegvesen knapt har retningslinjer eller kompetanse for ombygging av elektriske kjøretøy. Hvis de hadde fått kursing og skjønt hvordan ting bør være, vil det være en trygghet for oss alle.

– Det vi trenger er et godt veilednings- og godkjenningsregimé for ombygde elbiler. Da må det settes av ressurser til dette og kompetanse bygges opp. Ganske sikkert at mange entusiaster i elbilmiljøet kan delta i arbeidet. Vi har sett hva Amcar- og motorsykkelmiljøet har fått til. Det bør ikke være et dårligere tilbud til dem som vil ha en rein og støyfri transport. Vi må alle få mulighet til å oppfylle vår egen elektriske drøm. På en trygg måte for oss selv og omgivelsene.

2EL

For den som lurer på alle detaljene i historien om 2EL, sjekk elbilforumet hvor de største entusiastene fikk god anledning til å følge prosessen fra mai 2009 til juli 2010 da Øyvind mottok EL-skiltene. Masse småteknisk gutteprat der, ikke mindre enn 222 innlegg, men også mye moro som videoer fra testturer.

Mon tro om vi snart kan få et opptog av elektriske, gamle klassikere. Elbilister er uvanlige kortesjekåte. Tipper det er en del inspirerte prosjekter i garasjer rundt omkring.

Her er litt informasjon fra Statens vegvesen om ombygging av kjøretøy.