24 nye hurtigladere for elbiler
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nå er resultatet av siste tildelingsrunde fra Transnova kjent. Nesten 5 millioner kroner gis som nok et bidrag til en norsk hurtigladeinfrastruktur.
I juli tildelte Transnova 4,5 millioner kroner til første pulje av hurtigladere. Nå er det bevilga 4,9 millioner kroner for å få opp 24 ladepunkt til på 23 lokasjoner. Følgende har vært så heldige å få en støtte som er maks 55% av utbyggingskostnaden:
FosenKraft: 1 (Trøndelag)
- Statoil Norge: 1 (Østfold)
- Fortum Markets: 5 (Oslo-området)
- Eidsiva Vekst: 3 (HedOpp)
- BKK: 1 (S&F)
- Haugaland Kraft: 1 (Rogaland)
- Ishavskraft: 5 (Oslo til Svinesund)
- Grønn Kontakt: 2 (Agder)
- EV Power: 3 (Trøndelag)
- Green Highway: 2 (Trøndelag og Sverige)
Ser vi også på tidligere tildelinger, er den foreløpige hurtigladerkongen Grønn Kontakt med totalt 14 hurtigladere på 8 lokasjoner. Så er det en samling av eiere med 5-7 hurtigladere: Lyse i Rogaland, EV Power i Trøndelag, Fortum og Ishavsveien.
Mer spennende enn hvem som har fått penga, er det hvor du finner ladestasjonene. Godt vi har det populære hurtigladekartet som viser alle som er i drift og hvilke som kommer. Tungt rundt Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Fin korridor fra Oslo til svenskegrensa, EL6 som den kalles. Akkurat som EL14 fra Trondheim til Østersund, også kalt «Green Highway». Der har norske myndigheter også gitt elbilistene et ladepunkt på svensk side, etter noen tøffe oppoverbakker. Snart kan du også hurtiglade elbilen din på kyststamveien E39 fra Stavanger opp til Sogn og Fjordane. Av enkeltpunkter er det godt å se at det kommer et par på Sørlandet, og at Eidsiva ser ut til å få 4 sånn cirka rundt Mjøsa.
Hvor allment tilgjengelige alle hurtigladerne blir, er litt usikkert. Transnova forutsetter i støtteprogrammet at så skal være tilfelle, med unntak for stasjoner for enkelte flåteoperatører / transporttilbydere. De fleste andre utbyggere signaliserer at ladepunktene skal være åpne døgnet rundt og at alle kan bruke dem. Vi får se hvordan dette utvikler seg når vi begynner å få erfaring med bruk og behov. Generelt er betalingsløsninger ikke klare, men noe som mange jobber med.
Ladestasjonsdatabasen NOBIL blir oppdatert etterhvert som hurtigladerne er på plass. Alle ladepunkt støtta av Transnova, vi regner med også at alle andre ser nytten av dette, skal være forberedt for kommunikasjon av tilgjengelighetsdata opp mot NOBIL.
Tildelingen fra første runde hadde en frist om at hurtigladerne skulle opp i løpet av 2011. Dessverre går det ikke så hurtig. Kanskje ikke helt uventa? Første runde har nå fått forlenga fristen til juli 2012. For bevilgningen i andre runde må hurtigladerne være ferdige høsten 2012.
Så vi får smøre oss med litt tålmodighet. Men når alle disse er ferdigstilt før neste vinter, vil Norge ha minst 63 hurtigladere på 58 lokasjoner. Se ikke bort ifra at det blir enda flere
Alle hurtigladerne som settes opp nå, er basert på CHAdeMO-løsningen og egner seg da for Mitsubishi i-MiEV, Peugeot iOn, Citroën C-ZERO og Nissan LEAF. Foreløpig kan ingen andre elbiler benytte dem. Likevel, det vil overraske oss om dette ikke dekker rundt 90% av elbilene som selges i 2011-2012. Slik ser markedet ut nå.
GÅ TIL HURTIGLADEKARTET
PS Idag åpnes det en ny hurtiglader – på Statoil Økern.