2013 – et farlig elbilår?
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi skriver 14.desember og det har gått flere dager siden EU mottok fredsprisen. Det de kanskje heller skulle ha fått, var en slags elbilpris slik at det kunne sikres en bedre utbredelse av elbiler i Europa?
At elbilisme er i ferd med å feste seg i det norske markedet, er vel og bra. Vi gleder oss storveis over denne utviklingen. Men at det relativt sett selges så få elbiler i Europa, setter ikke stemningen i taket for å si det sånn.
Norge har aldri vært førende i volumsikring og utbredelse av biler og andre produkter. Snarere tvert i mot. Vi har alltid vært den som måtte ta til takke med det som tilbys de andre. Ikke fordi vi har så små lommebøker eller at vi er så bakom at vi klarer oss med fjorårets teknologi. Det at vi kun er 5 millioner mennesker og ikke 50 millioner, gir svaret. Som de sier på børsene. «It’s the market». Derfor bør det skremme oss litt at «de andre» ikke kjøper flere elbiler.
For å sikre produktutvikling, og at produsenter virkelig skal satse på nye produkter og nye produktgrupper, må det være tilstede et marked som kan ta imot en lønnsom mengde. Dersom dette markedet kun heter Norge, så vil enhver industri bli veldig nølende. Høflige som de er, vil de vennlig svare på direkte spørsmål om interessen for å lansere et produkt her til lands: «Joda, Norge er et kjempeinteressant marked», for så smilende legge til: «På størrelse med Hamburg». Takk for tilbudet, men nei takk.
En satsing på nye elbiler vil derfor kreve et entusiastisk marked på sånn rundt regnet 300 millioner mennesker. 5 millioner elbilhungrige nordmenn er ikke nok til å vekke entusiasmen hos bedriftsøkonomene i de store bilprodusentene. Det skal i alle fall en skikkelig dose overtalelse til.
Heldigvis finnes det hyggelige unntak. Bilprodusenter som har gjort som 7-10 dager gamle kattunger, og åpnet øynene. De har evnet å se over neste bakketopp.
Vi har allerede hatt gleden av de japanske bilprodusentene Nissan og Mitsubishi med sine elbilmodeller. Sistnevnte produserer også modellene Citroën C-ZEROog Peugeot iOn. I 2013 er vi også lovet at det komme flere produsenter på banen.
I følge bladet Bil skal det her til lands i 2013 lanseres 38 biler, som det påstås at vi venter på. Av disse er så mange som, hold dere fast, 3…tre stykker rene elbiler. Ytterligere 1…én er en ladbar hybrid.
Den første som omtales er den ladbare hybriden Fisker Atlantic. En sportskupé med lekre linjer og som er bedre dimensjonert for norske veier enn Fisker Karma. Kanskje med mer spiselig pris også?
De som virkelig fenger vår interesse, er selvsagt de rene elbilene.
Førstemann ut er Renault Zoe. I følge Renault selv er ikke tilpasningen til norske ladeløsninger ennå helt avklart, slik at et endelig tidspunkt for lansering er noe i det blå. Men at det blir en flott elbil når den omsider dukker opp her på berget, er hevet over enhver tvil.
Så flagges det med Volkswagen E-Up! Den vil trolig dukke opp i løpet av sommeren hvis MøllerGruppen, som er importøren, får det som de ønsker. Sterkt press er lagt på produsenten for å få den til Norge rundt midtsommer 2013. Da er det bare å krysse fingrene.
Sistemann i dette celebre elbilselskapet blir BMWs i-serie med elbiler og ladbare hybrider. Til nå er flere konsepter vist, og skal vi tro BMW vil bilene bli presentert i salgsklare utgaver sent i 2013.
Når vi i tillegg venter på elbiler fra Ford, General Motors og Smart/Daimler, så finnes det vel et ørlite håp da om et godt elbilår i 2013?
Som representant for elbilistene i landet vil vi selvsagt «sette alle kluter til» og bidra så godt vi kan for å få frem flest mulig elbilmerker og modeller. Det vil sikre mangfold og utbredelse. Potensielle elbilister vil trolig også bli mindre skeptiske når flere kjente merkeleverandører kommer med gode elbiler.
Vår bekymring vil nok allikevel ikke helt slippe taket før det årlig selges minst 50.000 elbiler pr land i Tyskland, Frankrike og England. Først da er det totale markedet sikret en elbilutvikling som er bærekraftig, og det trenger vi for langsiktigheten.
PS At vi ikke vier denne artikkelen til Tesla Model S, har kanskje sin naturlige forklaring. Vi vet at den kommer, vi vet hvordan den ser ut, vi har sittet bak rattet og trykket på alle knapper og den store berøringsskjermen. Vi har sågar vært passasjer på en prøvetur. Vi har respekt for deres Applelignende markedsføringsstrategi. Men når skal de begynne å levere biler til verdens mest tålmodige bilkjøpere? Ikke vet vi, og øyensynlig heller ikke Tesla. Helt ennå. Men snart kommer priser, hvordan du kan lade den i Norge og starttidspunktet for leveringer til kunder.
Fra Teslas utstillingslokale på Alnabru i Oslo.