Hopp til innhold

2.000 kan prøvekjøre LEAF i Oslo

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LEAF-prøvekjøringer i hopetall kan bli resultatet av Nissans Pop Up Café-stunt. Det startet selvsagt i Europas elbilhovedstad, med ordfører Fabian Stang (bildet) i førersetet. Men arrangementet fikk uventet motvind fredag ettermiddag.

 – Arrangementet er en del av Europa-lanseringen av oppgraderte LEAF, sier PR- og kommunikasjonssjef Marina Maneas Bakkum i Nissan Nordic Europe – Norge.

Modellen har et godt forsprang her hjemme, hvor nye LEAF – og dens 100 oppgraderinger – allerede er godt kjent.

– Ja, i Norge startet vi allerede i juni. Grunnen til at Nissan har lagt lanseringsarrangementet hit likevel, er at Norge er det største markedet. I tillegg har vi en prøvekjøringsmodul som blant annet skal til Trondheim og Bergen senere, sier Maneas Bakkum.

Fredag kveld ble hun imidlertid tvunget til å opplyse om at Nissan måtte stenge deler av standen på ubestemt tid, og minst frem til i dag. Årsaken var at Oslo kommune hadde funnet ut at standen på Aker Brygge ikke tilfredsstilte kravene for bruk av området. 

– Selve søknaden var sendt inn av en annen part. Det viktigste for oss er å undersøke om den har vært uklar, og om vi kan møtes. Vi regned med at vi er oppe og stå igjen veldig snart med selve utstillingen også, opplyser Maneas Bakkum.

I skrivende stund, mandag ettermiddag, er det ennå ingen avklaring på saken. Vi kommer tilbake med nærmere opplysninger så snart avgjørelsen kommer.

Europa måtte vente

Nissans stand på Aker Brygge sto helt klar først onsdag ettermiddag, men aktiviteten var i gang allerede på mandag. Onsdag fikk ordfører Fabian Stang gleden av å prøvekjøre en «halv» LEAF med Rådhuset som kulisse, under den offisielle åpningen og profileringen av World EV Parade neste helg. På bildet under har Stang med seg generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening (t.v) og Rune Haaland i Electric Vehicle Union.

blogg-20130823-sletvold stang 672

– Vi hadde faktisk 200 prøvekjøringer i løpet av onsdagen, sier en av Nissans representanter, før nesten like mange fulgte i går.

Arrangementet fortsetter helt frem til 31. august, for at Nissan også skal få sole seg i glansen av verdensrekordforsøket som går av stabelen i Oslo i helgen – med den store elbilparaden. Den har endestasjon nettopp på Rådhusplassen, rett ved Nissans Pop Up Café. Standen inneholder også såkalte «solcelletrær» som sørger for lading av besøkendes mobiltelefoner ved hjelp av solenergi.

Forlengelsen i Oslo gjorde også at timeplanen for de øvrige arrangementene i Europa måtte forskyves. Neste by i rekken, er København.

15 biler står klare

– Målet er å få folk, som ikke tidligere har prøvd, til å kjenne på hva en elbil er. I Norge er det mange som allerede har et klart bilde av dette, mens det i de andre europeiske landene er mer uvanlig, sier Maneas Bakkum, som sier målet er 1.800 prøvekjøringer i Oslo – eller 150 pr. dag.

Saken fortsetter under bildet.

Nissans Pop Up Café på Aker Brygge

– Det har vært en helt fantastisk start. Bilene har vært ute hele tiden, sier Maneas Bakkum.

15 biler står til disposisjon på Aker Brygge disse dagene, i tillegg til to hurtigladestasjoner vis-à-vis den gamle Vestbane-bygningen. Dersom trenden fra onsdag og torsdag opprettholdes videre, er det grunn til å tro at antall prøvekjøringer passerer 2.000 med god margin.

Nissans ZEOD-racer som skal til Le Mans neste årEn bil som kun stilles ut, men som sikkert mange gjerne kunne tenkt seg en prøvetur med, er Nissans ZEOD RC-racerbil (bildet t.h). Den skal være verdens raskeste helelektriske racerbil, med en topphastighet på over 300 km/t, og skal til Le Mans i forbindelse med 24-timersløpet neste år.

Øvrige Pop up Café-byer i Europa

4.-14. september: København (DK)
18.-10. oktober: Hamburg (DE)
16.-23. oktober: Berlin (DE)
West Window: Paris – TBC (FR)
5.-15. november: Madrid (ES)
17.-20. november: Barcelona (EVS27, ES)
1.-15. desember: Bologna (IT)